Kde sa vzal známy drink B52?
Pomenovanie B – 52 pôvodne označuje americký bombardér s dlhým doletom. Tento bombardér bol použitý počas vojny vo Vietname pre uvoľnenie zápalných bômb. Mnoho ľudí si spojilo horiace bomby práve s horiacou podobou tohto drinku. Takisto sa hovorí, že tento drink vás rýchlo „rozbombarduje“, preto je názov podľa bomby priam príznačný.
Hudobná história
Jedna z „legiend“ hovorí, že drink B – 52 vymyslel Peter Finch, barman v kanadskom meste Alberta. Všetky drinky, ktoré vychádzali spod jeho rúk údajne pomenovával po obľúbených kapelách, albumoch a pesničkách. Drink B – 52 pomenoval po kapele s rovnomenným názvom, ktorá v tých rokoch bola známa najmä vďaka svojim dance – rockovým hitom. Jeden z prvých zákazníkov, ktorí B – 52 ochutnali, vlastnil zhodou okolností bary po celej Alberte. Drink mu tak zachutil, že ho okamžite zahrnul do menu všetkých svojich prevádzok.
Ako ho piť správne?
Keďže vrch B – 52 sa pred pitím zvykne zapáliť, najlepšie je, keď drink po zapálení ihneď vypijete slamkou. V opačnom prípade môže dôjsť k prehriatiu pohára až k jeho prasknutiu, dokonca môže vzplanúť aj slamka.
Rôzne variácie
Originálny recept na tento drink pozostáva z kávového likéru Kahlúa, Baileys Irish Creamu a nápoja Grand Marnier. Tak ako mnoho iných drinkov, aj tento v baroch nájdete v rôznych obmenách. Podľa zmeny prísady sa dokonca mení aj jeho názov. Môže sa tak ľahko stať, že natrafíte napríklad na B-54, kde je Grand Marnier nahradený Amarettom, či B-57, kde zas Baileys vystriedal mätový likér zelenej farby.
DaVinci B-52 obsahuje:
- 2cl Kahlúa likér
- 2cl Baileys likér
- 2cl Absinthe St. Antoine
- ľad
Dostali ste chuť na B – 52? Navštívte našu kaviareň, radi vám namiešame túto alkoholickú bombu.