Vedeli ste o zmrzline, že…

Vedeli ste o zmrzline, že…

Aj keď von nie je ešte najteplejšie, my v DaVinci Cafe sa už pripravujeme na ďalšie studené obdobie. Tentokrát sa však všetok chlad vmestí do kornútka a niekoľkých kopčekov.

Najobľúbenejšia je…

Asi nebude žiadnym prekvapením, že najobľúbenejšou zmrzlinou je tá s najjednoduchšou príchuťou. Najväčší odbyt totiž stále hlási vanilková zmrzlina (33 % predaja), tesne za ňou si najradšej kupujeme čokoládovú (19 %).

Zvláštne chute

Prídu vám exotické chute zmrzlín, ktoré trh ponúka, zvláštne? Pravdepodobne ste ešte nevyskúšali pohánkovú zmrzlinu, zmrzlinu s príchuťou piva alebo dokonca parmezánovú – aj také totiž na svete existujú.

Kedy nám chutí najviac?

Určite ste dobre tipovali, že počas horúcich letných dní. Podľa štatistík sa tiež najviac zmrzliny predá v nedeľu popoludní. No v rámci histórie je známy ešte jeden zaujímavý fakt. Predaj zmrzliny nápadne vzrástol počas vojny, tesne po nej a počas rôznych občianskych kríz. Pravdepodobne práve preto, že zmrzlina je „zárukou“ úsmevu, ktorý v podobných časoch určite padne vhod.

Odkiaľ sa vzala?

Úplne prvá zmienka o zmrzline prichádza z obdobia, kedy si rímsky cisár Nero uvedomil, že mu chutí sneh zmiešaný s medom. Do Európy doniesol zmrzlinu Marco Polo (1254 – 1324), ktorý ju vyskúšal počas svojich objaviteľských plavieb v Číne. Odtiaľ doniesol recept na zmrzlinu do rodného Talianska, vďaka čomu sa talianska zmrzlina dodnes považuje za jednu z najchutnejších. Zmrzlina ako ju poznáme bola však na trhu „voľne dostupná“ až od roku 1660, vo Francúzsku. Jej svetová produkcia začala v roku 1851 v Bostone.

Zmrznutý mozog

Bolesť, ktorú poznáme ako „ zmrznutý mozog“, sa nám najčastejšie udeje po konzumácii zmrzliny práve preto, že príliš studené jedlo sa dotkne nášho podnebia. To má za následok rýchlu reakciu nervov, ktorá spôsobuje zúženie ciev a ich následný opuch.

Aj vy sa už tešíte na zmrzlinovú sezónu? Aj tento rok pre vás prichystáme množstvo lahodných zmrzlinových príchutí, ktoré potešia a osviežia vaše chuťové poháriky :).